Guide til alkoholfri vin

Hvordan finder jeg en god alkoholfri vin?

Alkoholfri vin er ikke længere blot for gravide eller dem, der ikke kan tåle alkohol. Før i tiden var vin uden alkohol noget, som man drak mere af nød end lyst. Ribena saft er ofte blevet brugt som sammenligning for alkoholfri rødvin. En sammenligning som i mange år faktisk ikke var helt urimelig.

Heldigvis er der sket en udvikling indenfor området. Flere vinproducenter er begyndt at arbejde strategisk med alkoholfri vin, da markedet bliver større og større. Man kan se det som en god symbiose. Større efterspørgsel skaber bedre produkter og bedre vine skaber større efterspørgsel.

Men hvordan finder jeg en god alkoholfri vin?

Det er faktisk sværere end som så. En god tommelfingerregel er dog at undgå de helt billige alkoholfri vine, hvor der er en udpræget brug af tilsætningsstoffer. Her er også brugt mindre skånsomme metoder til at lave den alkoholfri vin, hvilket går ud over smagen.

Når vi udvælger alkoholfri vine, så ser vi efter muligheden for at sætte den sammen med mad. De skal gerne være vinøse og ikke for søde. Derudover skal de være uden smagen af pap, gær og rå dej, som desværre går igen i mange vine uden alkohol. Nedenfor kan du se, hvad vi går efter og hvordan vi opfatter de forskellige vintyper.

Rødvin: Den sværeste kategori. Indrømmet, det kan være utroligt svært at finde en alkoholfri rødvin, som bare smager nogenlunde. Ved at fjerne alkoholen kommen rødvinen til at mangle krop. Dermed kommer de til at blive meget frugtige i smagen, og meget røgede i smagen, hvis de har ligget på egetræ.

De gode alkoholfri rødvine rammer en god balance mellem sødmen, syren og med en krop, som minder lidt om rigtig rødvin. Det anbefales, at afkøle rødvinen for at afdæmpe nogle af smagene i vinen.

Rosé: Med alkoholfri rosé kommer vi tæt på den ”ægte” vare. Nogle af vinene er søde og uden syre, mens andre er friske i smagen og mere simple. Lidt ligesom med almindelig rosé, hvor der kan være stor forskel på vinene.

De bedste alkoholfri rosé er i stand til at bevare karakteren fra de røde druer med en lille smule tanin. Server den meget koldt. Så får du den bedste oplevelse.

Mousserende: Alkoholfri champagne og mousserende vine er den kategori, hvor man finder de bedste vine uden alkohol. De er som regel ret syrlige, og kombineret med kulsyren giver det en dejlig friskhed til vinen.

Alkoholfri champagne og mousserende vine kan laves på to måder. Enten ved at fjerne alkoholen fra en almindelig mousserende vin, eller ved at tilsætte kulsyre til en hvidvin. Begge metoder resulterer i vine, der ret tørre og søde og som virkelig har potentiale til at omvende mange personer til at drikke alkoholfri vin fremfor almindelig vin.

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *