December er på mange måder fantastisk. Men den kan også være hård ved kroppen. God mad og drikke med alkohol gør sit til, at kroppen bliver sat på overarbejde og ikke præsterer optimalt. Alkohol har desværre en række skadelige virkninger på vores krop og den kan være med til at gøre stor skade. Derfor kan det være en god ide at give kroppen en pause fra alkoholen.

Hvid Januar er skabt ud fra den tankegang, og de sidste par år har Sundhedsstyrelsen kørt kampagner med de gode budskaber om at holde januar alkoholfri.

I udlandet er kampagnerne kendt under Dry January og henvender sig til alle, der kan have brug for at give kroppen en pause fra de skadelige stoffer, som alkohol indeholder. Du kan starte, når du har lyst og så se, hvor lang tid pausen skal vare for dig. Det kan være, det er en enkelt uge, eller en hel måned. Uanset hvad vil du komme til at reflektere over, hvordan alkohol nydes af dig og din omgangskreds. Det handler nemlig om at bryde vanen. Og måske er det ikke kun januar der så bliver hvid.

Hvis du gerne vil prøve at afholde Hvid Januar, så kan det være en fordel at gøre det sammen med andre. Så er I sammen om projektet, og det kan være nemmere at sige nej til alkohol, hvis dine venner eller familiemedlemmer også gør det. Og så kan I sammen have det sjovt på mange andre måder.

Med en pause fra alkoholen vil du opleve, at:

  • Din søvn bliver bedre og dybere. Alkohol påvirker negativt kroppens evne til at falde i dyb søvn.
  • Fedtindholdet i leveren vil falde og risikoen for fedtlever falder dermed drastisk
  • Du sandsynligvis vil tabe dig, da alkoholfri produkter har langt færre kalorier. En alkoholfri øl eller vin indeholder kun cirka 1/3 kalorier i forhold til en øl eller vin med alkohol.

Hvis du skulle ”falde i” og drikke alkohol, så sker der ikke noget ved det. Sig pyt og prøv at starte igen. Det kan være, at din næste periode som alkoholfri varer længere. Vaneændringer kan nemlig være svære og vanens magt er jo en af de allerstærkeste. Der er ingen, der siger, at du skal være alkoholfri. Det er helt op til dig selv, men Hvid Januar kan være med til at give dig tanker om dit indtag af alkohol.

www.hvidjanuar.dk kan du melde din virksomhed til som partner i kampagnen. Det kan også være din organisation, forening eller andet som gerne vil være med til at udbrede budskabet om at skære ned på alkohol. Du vil så modtage kampagnemateriale i form af tryksager, videoer og link til de sociale medier som Facebook. Hvert år støtter flere og flere kommuner op om den gode sag og gør alt hvad de kan for at fortælle om de positive sider af at fravælge alkohol. De sidste par år er flere og flere borgere begyndt at udvise interesse for Hvid Januar, så du kommer ikke til at stå alene med dit projekt.

Så er du kun en ud af mange, der kan svare ”Nej tak, jeg holder Hvid Januar” når du bliver budt på vin eller øl.